9 načinov, kako postati boljši pri pisanju

Dobro je pisati težko. Zelo težko. Ni bližnjic ali “hlakov”. Edini način za izboljšanje je praksa.

Kljub temu obstaja nekaj načel, ki lahko pomagajo pospešiti postopek.

Pišite vsak dan.

Tudi če je samo en odstavek. Hudiča, tudi če je samo en stavek! Morda bolj kot pri katerem koli drugem prizadevanju sem ugotovil, da je doslednost nujno potrebna za razvoj kot pisatelj. Vsak dan si vzemite čas – četudi le 15 minut – za pisanje.

Preberite vsak dan.

Ko to počnete, zabeležite, kaj vam je pri določenih odlomkih všeč (ponovite te stvari) in zabeležite, kaj vam pri določenih odlomkih ni všeč (tem se stvarem se izogibajte).

Vadite vsak dan.

Moje najboljše delo – od idej za članke do odstavkov do stavkov – se mi zdi, da se mi med telesno aktivnostjo vedno pojavi v mislih. Razmislite o vadbi kot delu svojega dela.

Spi z zvezkom.

Med velikimi pisnimi projekti se pogosto zbudim sredi noči z idejami, vrednimi raziskovanja – včasih celo celimi odstavki – v glavi. Hitro jih zapišem v zvezek, ki ga hranim na nočni omarici, da lahko zaspim nazaj, ne da bi mi bilo treba skrbeti, da bom obdržal idejo.

Razvijte rutino.

Pišem ob istem času, iz istih krajev (nekaj sosedskih kavarn) z isto pijačo (americano s parjenim mlekom) in prigriznem isto stvar (orehe in žitarice). Naredim vse, kar je v moji moči, da izravnam negotovost – grozo – prazne strani.

Ne pišite in urejajte hkrati.

Ko pišeš, samo piši. Spraviti stvari iz glave in na stran je dovolj težko. Ne naredite tega nemogoče tako, da poskusite to narediti elegantno prvič. Moja rutina je preprosta: pišem popoldne; uredite popoldansko delo naslednje jutro; in nato nadaljujte s pisanjem pozneje čez dan.

Ustavi se, medtem ko si naprej.

Če pišete več kot 90 minut in vam postane težko – nehajte! Poskus “na silo” je skoraj vedno neproduktiven. Poleg tega, če končate s pozitivno noto, je lažje pobrati nazaj na pozitivno noto.

Delajte in ponovno delajte in še malo delajte.

Skoraj nemogoče je, da bi prvič, drugič ali celo tretjič naredili kaj prav. Sprejmite, da morate – tako kot skoraj vsak drugi pisatelj – delati kot obrtnik. Odstranjevanje stavka ni nekaj, zaradi česar bi bili razočarani. To je nekaj za objem. Prav tako na glas preberite svoje delo. To je najboljši način, da se znebite lastne glave, nekaj, kar je bistvenega pomena za zagotovitev, da je vaše delo smiselno za druge.

Najprej pišite zase.

Če se vam zdi to, kar pišete, zanimivo, je verjetno, da boste bolje pisali o tem in tudi vaši publiki se bo zdelo zanimivo.