Kaj je kreativno pisanje?

Kot že ime pove, je kreativno pisanje oblika pisanja, ki presega tradicionalna področja običajnih, poklicnih, akademskih ali tehničnih oblik pisanja. Namesto tega zajema številne različne žanre in sloge na celi vrsti področij tako fiktivnega kot nefikcionalnega pisanja; pripovedovanje zgodb, dramatika, poezija, proza, novinarstvo in še več.

Čeprav je definicija lahko precej nejasna, se lahko kreativno pisanje večinoma šteje za vsako vrsto pisanja, ki je izvirno in izrazno. Običajno ga je mogoče prepoznati s poudarkom na pripovedni obrti, ki se osredotoča na elemente, kot so razvoj likov, pripoved in zaplet, v njegovo strukturo vlije domišljija, izum in zgodba.

V tem smislu lahko kreativno pisanje tehnično štejemo za vsako pisanje sodobne, izvirne kompozicije – ni vezano na standardne konvencije in v svoji obrti uporablja celo vrsto elementov.

V akademskem okolju je ustvarjalno pisanje običajno razdeljeno na tečaje leposlovja, poezije ali pisanja scenarijev, s poudarkom na pisanju v izvirnem slogu, ki ni opredeljen z že obstoječimi strukturami in žanri.

Katere so vrste kreativnega pisanja?

Ustvarjalno pisanje je na voljo v številnih oblikah, ki zajemajo številne žanre in sloge. Obstaja veliko različnih vrst kreativnega pisanja, ki jih lahko razvrstimo kot leposlovje ali nefikcijo. Nekateri izmed najbolj priljubljenih so:

  • Biografije
  • Leposlovje: romani, novele, novele itd.
  • Govori
  • Poezija in govorjena beseda
  • Pisanje drama/scenarij
  • Osebni eseji
  • Govori

Kaj naredi dobro kreativno pisanje?

V prvi vrsti je pomembno omeniti, da ni vnaprej določenega opisa, kaj pomeni ustvariti “dober” kos kreativnega pisanja. Kot pove že samo ime, je kreativno pisanje domiseln proces, ki ga ustvari posameznik z vsemi svojimi posebnostmi in osebnostmi.

Ustvarjalno pisanje ne ustreza enemu določenemu žanru in zato nikoli ne bo krovne definicije, ki bi opisala ‘popoln’ komad. Samo pomislite na gotsko kratko zgodbo in jo nato primerjajte z značilnostmi velike romantične pesmi – obe sta si tako zelo različni – ne bi bilo nepošteno, če bi ju sodili skupaj.

Vendar pa glede na to obstaja nekaj splošnih načel, ki jih lahko upoštevate, da bo vaše ustvarjalno pisanje čim močnejše – tako, da je čim bolj pristno in resnično:

Spoznajte svoje občinstvo – vse odlične zgodbe se začnejo z mislijo na ciljno občinstvo – ker je to točno tisto, kar morate vedeti, da lahko resnično prilagodite svoje pisanje in se povežete z njimi. Zato bi moral vsak ustvarjalni pisatelj začeti svoje pisanje tako, da natančno določi, kdo želi prebrati njegovo delo. Ko boste to imeli v mislih, bo vaše pisanje seveda začelo sprejemati smer in potekati na način, ki se vašemu občinstvu zdi primeren.

Napišite, kar veste – pogosto so najboljše zgodbe tiste, ki jih lahko na tak ali drugačen način povežemo s svojim življenjem. Ali pa so zgodbe, ki se zdijo tako pristne, da bi si lahko predstavljali, da govorijo o pisateljevem lastnem življenju. Zdaj to ne pomeni, da morate dobesedno pisati o svojem življenju, ampak če črpate iz znanja, ki ga imate o različnih elementih našega življenja, da vaši zgodbi nekaj pristnosti in več verjetnosti.

Ustvarjalnost je ključna – ustvarjalnost je eden najpomembnejših elementov kreativnega pisanja. To je tisto, kar vas loči od drugih del v vašem žanru. Seveda to ne zahteva, da napišete zgodbo o popolnoma fantastičnem in mitskem svetu z edinstvenimi bitji – ampak preprosto uporabite svojo ustvarjalnost, da razmišljate malo izven okvirjev in date edinstven zasuk na stvari; z uporabo literarnih pripomočkov, kot so metafore, aliteracije in raznolika stavčna struktura, da bo vaše delo edinstveno in zanimivo.

Potisnite svojo domišljijo – ena od odličnih stvari pri kreativnem pisanju je, da ni definicije ali pravil o tem, kako pisati. To je veliko bolj subjektiven žanr in se močno opira na vaše lastne interpretacije. Zato morate svojo domišljijo potisniti do meja, da vidite, kakšen bi lahko bil končni rezultat. Nekatera najbolj zanimiva literatura vabijo k razmišljanju ali pa nas sprašujejo o pisanju ali svetu okoli nas – kam bi nas lahko pripeljala vaša zgodba?

Začrtajte ohlapen lok zgodbe – kljub ohlapnim mejam ustvarjalnega pisanja je še vedno priporočljivo, da zarišete ohlapen lok zgodbe za katero koli literaturo, ki jo ustvarite. Zgodbeni loki so ključnega pomena pri dajanju smeri in namena vašemu pisanju, saj vam pomagajo, da celotno delo napišete v dobrem tempu, brez pisanja kakršne koli odvečne vsebine ali ‘vaflja’. Sledite svojemu loku zgodbe in vaše pisanje bo imelo močno strukturo, tempo in smer – ohranjanje zanimanja vaših bralcev.