Kako pisati SEO prijazne bloge?

Pisanje optimiziranih objav v spletnem dnevniku tako za uporabnike kot za iskalnike je veščina. Lahko je dolgotrajno in težko. Pri izbiri in pisanju tem morate biti pametni, da boste bralca pritegnili. To ni isto kot pisanje članka, saj morate biti pozorni na majhne podrobnosti in izvajati niz pravil SEO.

Dobro optimizirana objava v spletnem dnevniku z zelo kakovostno vsebino ima več možnosti za višjo uvrstitev v iskanju, medtem ko ima dobro optimizirana objava v spletnem dnevniku z manj dobro vsebino omejene možnosti za doseganje visokih uvrstitev.

Povedati želimo, da če želite izboljšati svoje uvrstitve, morate izboljšati svoje pisne sposobnosti. Začnite s temi nasveti o tem, kako napisati SEO prijazno objavo v spletnem dnevniku.

Premisli preden pišeš

Preden položite pero na papir ali prste na tipkovnico, si dajte nekaj časa za razmislek o tem, kaj boste napisali v svojem blogu, in si zapišite svoje misli. To vam bo kasneje prihranilo čas.

Priporočamo, da dnevno preberete številne članke, povezane s SEO in digitalnim marketingom. Ko najdete naslov ali temo, ki je zanimiva, kopirajte URL in naslov ter ju shranite med svoje zapiske.

Na začetku vsakega meseca preglejte svoje zapiske in se odločite, katere teme boste obravnavali. Nastavite datum objave za vsako temo v vašem koledarju vsebine.

Ko je čas za pisanje objave v spletnem dnevniku, naredite podrobno analizo, da odgovorite na naslednja vprašanja:

 • Katere posebne teme obravnavati v objavi v spletnem dnevniku?
 • Kaj je cilj objave v spletnem dnevniku (dobiti boljše uvrstitve za ključno besedo, pridobiti več naročnikov, promovirati svoje tečaje SEO itd.)
 • Kako bo nova objava na blogu koristila vašim bralcem?
 • Ko boste odgovorili na ta vprašanja, boste lažje prešli na naslednji korak.

Ustvarite strukturo za svojo objavo v spletnem dnevniku

Začnite svojo objavo v spletnem dnevniku z ustvarjanjem jasne strukture. Če objavo v spletnem dnevniku razdelite na različne dele, lahko pisanje olajšate.

Vsaka objava mora imeti:

 • Uvod (v obravnavano temo)
 • Telo (z glavnim sporočilom)
 • Zaključek (povzetek najpomembnejših idej)
 • Zapišite, kaj želite povedati v vseh treh razdelkih, in dobili boste povzetek objave v spletnem dnevniku. Tako bo postopek hitrejši in učinkovitejši. Namesto pisanja večjih razdelkov lahko napišete 200 besed, da pokrijete določen del objave v spletnem dnevniku.

Odločite se za naslov svoje objave v spletnem dnevniku

Oblikovanje dobrega in zanimivega naslova je bistven korak za namene SEO in prijaznost do uporabnika. Nekateri blogerji raje najprej naredijo ta korak in nato ustvarijo strukturo spletnega dnevnika, drugi raje pripravijo naslov, ko imate dober koncept o tem, kaj bo objava v spletnem dnevniku zajemala. Sledite temu, kar je za vas bolj učinkovito.

Karkoli vam je ljubše, dober naslov mora imeti naslednje lastnosti:

 • Imeti mora omejitev med 55 in 60 znaki, da bo prikazan brez prekinitev v SERPS.
 • Vsebovati mora vašo ciljno ključno besedo (vendar brez nabiranja ključnih besed).
 • Vsebovati mora natančen opis vsebine, ki bo v blogu.
 • Moralo bi biti dovolj zanimivo, da bi uporabnike kliknilo, ko je prikazano na straneh z rezultati iskalnika.
 • Če želite tako iskalnikom kot uporabnikom pojasniti, kaj lahko pričakujejo od vsebine, lahko dodate dodatne informacije. Na primer, namesto da samo ustvarite naslov s svojo ključno besedo, lahko dodate »Kako« ali »Postopek po korakih«, da bo naslov bolj zanimiv in ga bo mogoče klikniti.

Pravilno uporabljajte naslove

Naslovi v vaši objavi v spletnem dnevniku bodo strukturirali celotno stran, zato jih uporabite, vendar pravilno. Pomembni so ne le zaradi berljivosti, temveč tudi zaradi SEO. Pomagajo Googlu razumeti glavne teme objave v spletnem dnevniku in lahko pomagajo pri vaši uvrstitvi.

Podnaslovi ljudem omogočajo, da se znajdejo v vaši objavi v spletnem dnevniku, tako da pojasnijo strukturo vaše objave v spletnem dnevniku. Prepričajte se, da uporabljate svoje ključne besede v nekaterih podnaslovih, vendar ne v vseh, saj bo tako besedilo postalo nenaravno.

Odstavki naj bodo kratki

Vsi uporabljajo odstavke, vendar jih vsi ne uporabljajo dobro. Ne začnite vsakega novega stavka v novi vrstici in ne uporabljajte velikih odstavkov na strani ter pritisnite gumb za objavo. Obstaja velika verjetnost, da večina vaših bralcev uporablja mobilno napravo, zato jim olajša branje vsebine.

Priporočamo, da uporabite majhne odstavke (2-3 stavke) in izkoristite različne možnosti oblikovanja, npr. krepko in poševno, da bo besedilo manj dolgočasno.

Dodajte povezave, a le takrat, ko je smiselno

Dodajte notranje povezave vsakič, ko napišete novo objavo v spletnem dnevniku, a le takrat, ko je to smiselno. Če imate že objavljeno objavo v spletnem dnevniku, ki jo lahko povežete z novo objavo v spletnem dnevniku, je primerna za uporabo.

Notranje povezovanje je lahko zelo učinkovito in je preprosta tehnika SEO, ki ima številne prednosti:

 • Iskalnikom lahko pomaga odkriti nove strani na vašem spletnem mestu.
 • Iskalnikom daje velik namig o tem, o čem govori stran.
 • To je odličen način, da uporabnikom omogočite, da kliknejo povezavo in preberejo več o temi.
 • To je ena od tehnik, s katero lahko zmanjšate stopnjo obiskov ene strani in obdržite uporabnike na svojem spletnem mestu dlje časa.
 • V tem blogu smo dodali povezave do drugih objav v spletnem dnevniku. Poglejte jih pobliže in preverite!
 • NE bojte se uporabiti ključnih besed v sidrnem besedilu. Za to ni kazni.

Optimizirajte dolžino objave v spletnem dnevniku

Prepričajte se, da ima vaša objava v spletnem dnevniku vsaj 300 besed. Študije so pokazale, da so daljše objave na spletnem dnevniku uspešnejše pri iskanju, vendar to ne pomeni, da krajše objave na spletnem dnevniku ne bodo dobro uvrščene. Upoštevajte, da lahko uporabnike prestraši, če je vaš članek predolg in ga ni lahko brati.

Pomembnejša je kakovost vsebine in ne kvantiteta. Poskusite napisati dolgo objavo v spletnem dnevniku le, če veste, da ste vešč pisec. Promocija poglobljene objave v spletnem dnevniku, ki pokriva obe strani zgodbe, z lepimi slikami, se sklicuje na študije in nudi uporabne informacije, je veliko večja verjetnost, da boste dobili povezave v primerjavi z objavo, ki je kratka in manj zanimiva.

Najboljši način, da ugotovite, kako dolgo je treba objaviti objavo v spletnem dnevniku, je, da odprete Google, poiščete ciljne ključne besede in preučite rezultate. Prizadevajte si objaviti prispevek, ki je boljši v primerjavi s prej objavljenimi objavami v spletnem dnevniku. Ne pričakujte takojšnjih rezultatov, saj je za uvrstitev v Googlu potreben čas.

Optimizirajte svoj meta opis

Opisna oznaka je povzetek objave v spletnem dnevniku, ki ima manj kot 200 znakov. Pomembno je, da optimizirate dolžino meta opisa, saj se lahko Google odloči, da vaš opis prikaže v rezultatih. Opis mora biti informativen in privlačen, da spodbudi uporabnike, da kliknejo vašo povezavo in obiščejo vaš blog.

Naj drugi preberejo vašo objavo, preden se objavi

Preden objavite svojo objavo v spletnem dnevniku, je pomembno, da jo prebere nekdo drug. Vprašajte jih, ali razumejo glavni koncept objave v spletnem dnevniku, in jih povabite, naj popravijo morebitne tipkarske in slovnične napake.