Kako biti bolj zgovoren (če nisi velik govorec)

Kot introvertu mi zgovornost ni bila samoumevna. Kot odrasel sem se moral naučiti več govoriti. Tako sem prešel iz tihega in včasih sramežljivega v odhodnega sogovornika.

1. Dajte ljudem signal, da ste prijazni

Če ne govorite veliko, bodo ljudje morda mislili, da je to zato, ker jih ne marate. Posledično se lahko izognejo interakciji z vami. Naredite majhne stvari, da pokažete, da ste prijazni. Ko to storite, bodo ljudje bolj motivirani za interakcijo z vami, tudi če ne govorite veliko.

Tukaj je nekaj načinov, kako ste lahko bolj prijazni:

  • Pristen, prijazen nasmeh, ko nekoga srečate.
  • Pokažite, da poslušate, tako da vzpostavite očesni stik, naredite ustrezne izraze obraza in rečete »hmm« ali »vau«.
  • Vprašanje ljudi, kako so in kaj so počeli.

2. Uporabite majhne pogovore, da poiščete skupne interese

Zakaj je pogovor potreben? Gre za ogrevanje, ki vam pove, ali obstaja možnost za pravi pogovor. Lahko se zdi nesmiselno, vendar ne pozabite, da se vsa prijateljstva začnejo z majhnim pogovorom.

Med kratkim pogovorom zastavim nekaj vprašanj, da vidim, ali imava skupne interese. Stvari, kot so »Kakšni so tvoji načrti za vikend? Kaj vam je pri svojem delu najbolj všeč? Ali, če se zdi, da ne marajo svojega dela: kaj rad počneš, ko ne delaš?« Če v izmenjavi zagotovijo nekaj nekoliko osebnega, bom prebral, kar so povedali, in podal komentar, ki razkrije nekaj o meni.

3. Postopoma postavljajte bolj osebna vprašanja

Nadaljujte z nekaj bolj neposrednimi vprašanji glede na to, kar so vam povedali. Razprave se ponavadi poglobijo in postanejo bolj zanimive, ko postavljamo nadaljnja vprašanja.

Površno vprašanje, kot je “Od kod si?” lahko privede do bolj zanimivega pogovora, če bi nadaljevali z: »Kako to, da ste se preselili?« ali “Kako je bilo odraščati v Denverju?” Od te točke naprej je naravno, da razpravljate o tem, kje se vidite v prihodnosti. Vmes med vprašanji delite svojo zgodbo, da vas bodo tudi oni spoznali.

4. Vadite v vsakodnevnih interakcijah

Vadite svoje pogovorne spretnosti v vsakodnevnih situacijah z občasnimi komentarji, ko ste v trgovini ali restavraciji.

Vprašajte natakarico: “Kaj najraje ješ z menija?” Ali »To je trenutno najhitrejša linija« do blagajne v trgovini z živili. Nato počakajte na njihov odgovor. S preprostimi interakcijami, kot je ta, vadite svojo sposobnost, da ste bolj zgovorni.

5. Povejte, tudi če se vam zdi nezanimivo

Znižajte svoje standarde za to, kar menite, da je vredno povedati. Dokler niste nesramni, povejte, kar vam pride na misel. Naredite opazovanje. Sprašujte se o nečem na glas. Sočustvujte z nekom, ko vidite, da je utrujen, razočaran ali preobremenjen.

Kar se vam zdi nesmiselne izjave, lahko navdihnete nove teme in signalizirate, da ste odprti za pogovor.

6. Pogovorite se o tem, kaj se dogaja okoli

Te včasih neprijetne tišine lahko napolnite s hitrimi, glasnimi mislimi o dogajanju ali s svojim mnenjem o nečem. Držite se pozitivnih izkušenj. Stvari, kot so: “To je zanimiva slika.” Ali »Ste zunaj preizkusili nov tovornjak s hrano? Ribji tacosi so nori.”

Umetnost govorjenja je, ko vam je udobno deliti svoje misli z ljudmi okoli vas.