Pomen dobrega govora: 5 nasvetov, kako biti bolj zgovoren

Sposobnost učinkovitega izražanja svojih potreb, ciljev in čustev je veščina, ki lahko močno vpliva na vsak del vašega življenja. Če ste se kdaj trudili deliti idejo s svojimi sodelavci ali prenesti občutke na svoje ljubljene, veste, kako pomembna je dobra komunikacija.

Povedati svoje stališče brez artikuliranega govora je lahko frustrirajoče. Dodatne besede vas lahko odvrnejo od vaše poante in vas privedejo do tega, da se trikrat ali štirikrat poskusite pojasniti. Na srečo se lahko z malo časa in truda naučite artikuliranega govora.

Če postanete bolj artikulirani s svojimi besedami, vam bo dobro služilo v vsaki interakciji, od pisarne do praznične večerje z družino. Tukaj smo, da vas naučimo, kako biti bolj zgovoren, in vam povemo o prednostih močnejšega govorca.

Kaj pomeni artikulacija?

Ko definiramo artikuliranost, mislimo na nekoga, ki uporablja prave besede v pravem tempu, da lahko drugi razumejo, kaj želi sporočiti. To pomeni, da lahko poslušalec razume dejanske besede, ki jih govori, in da besede predstavljajo pomen na najjasnejši možni način.

Niste prepričani o razliki? Ste že kdaj poslušali profesorja na fakulteti, odvetnika ali morda ministra, ki je govoril zelo jasno – slišali ste vse besede, ki so jih govorili – vendar niste imeli pojma, kaj pomenijo? Morda je bilo toliko besed in njihova povezava ni bila očitna.

Ljudje, ki uporabljajo velike besede in veliko opozoril in modifikatorjev, so morda tehnično pravilni, vendar ni nujno, da bodo zgovorni.

Do neke mere je artikulacija v ušesu opazovalca. Dobro premislite, preden začnete ocenjevati, ali je nekdo zgovoren ali ne. Kontekst je pomemben.

Artikulirani govornik se dobro znajde s svojim glasom in lahko skladno govori ciljnemu občinstvu.

Svoje besede lahko upočasnijo, kadar je to potrebno, ter uporabljajo pravilno slovnico in izgovorjavo. Namesto da bi vedno govorili v istem tonu, jih njihove govorne sposobnosti vodijo k različni izjavi in ​​poudarjanju glede na temo, okolje in občinstvo.

Kljub temu, ali ste vedeli, da pri artikulaciji ne gre le za naše besede? Odlični govorci presegajo tisto, kar prihaja iz njihovih ust. Naše sposobnosti govorice telesa morajo biti prav tako usklajene z našimi besedami, da so najbolj učinkovite. Čeprav je lahko težko vzpostaviti očesni stik in uporabljati pravilne gibe rok, ti ​​neverbalni znaki prispevajo k naši artikulaciji.

Usklajevanje govorice telesa in govornih sposobnosti lahko traja nekaj časa. Ko si zastavljate svoje cilje, lahko začnete z ugotavljanjem svojih prednosti in slabosti.

6 prednosti, če postanete bolj zgovorni

Obstaja razlog, zakaj gredo javne osebnosti skozi medijsko usposabljanje. Če ste dobro zgovorni, lahko prinesete veliko koristi poleg poznavanja pravilne slovnice.

Tukaj je šest prednosti, če postanete bolj zgovorni. Upoštevajte, da te ugodnosti niso samo za vaše delovno mesto, ampak tudi za vaše zasebno življenje.

  • Če ste artikulirani, boste videti bolj razumevajoči in kompetentni.
  • Zaradi spretnosti artikulacije se boste počutili bolj udobno v katerem koli okolju, kjer se morate pogovarjati z ljudmi.
  • Ugotovili boste, da imate večjo samozavest, ko razložite svoje misli in se postavite zase.
  • Če ste artikulirani, vas lahko drugi vidijo kot vodjo.
  • Zahtevati povratne informacije (ali jih dati) bo manj težko, če boste sposobni komunicirati bolj jasno in jedrnato.
  • Izstopali boste v primerjavi z drugimi prijatelji in sodelavci, kar je lahko odlično za karierne priložnosti.

5 nasvetov za izboljšanje artikulacije

Obstaja veliko različnih strategij za izboljšanje zgovornosti vašega govora. Nekateri ljudje se morajo osredotočiti na to, da se znebijo strahu pred javnim nastopanjem, medtem ko se morajo drugi med govorjenjem bolje držati tempa.

Ne glede na to, kaj vas ovira pri artikulaciji vašega govora, tukaj je pet nasvetov, kako izboljšati artikulacijo.

1. Posnemite svoj govor

Nerodno in grozljivo je poslušati posnetek lastnega glasu. Toda ko boste prisluhnili sebi, boste lahko prepoznali svoje slabe navade. Ali govorite samo v dolgih stavkih? Ali uporabljate preveč besed? Morda boste ugotovili, da morate uporabljati premore, upočasniti ali spremeniti dolžino stavka.

Ko poslušate sebe, se lahko osredotočite na izboljšanje določenih področij svojega govora. Namesto da izgubljate čas z izboljševanjem stvari, ki jih že dobro opravljate, se lahko posvetite točno tistemu, kar vam povzroča težave.

2. Razmislite o svojem končnem zvoku

Vaš končni zvok je način, kako zaključite svoje stavke in govor. To je vaš bližnji in tisto, s čimer pustite svoje poslušalce. Če želite postati bolj artikulirani, poskusite dokončati svojo misel, ne da bi mrmrali ali zamrmrali.

Razmislite o variaciji višine in o tem, kako lahko poudarite določene besede, da boste razumeli, kar govorite. Začnite razmišljati o izgovorjavi vsakega zloga v svojih besedah. To vam bo pomagalo pri pravilni uporabi in zagotovilo, da bodo vsi razumeli, kaj govorite.

3. Bodite prepričani vase

Če želite biti boljši govornik, morate verjeti v to, kar govorite. Ko smo prepričani vase, pridejo naše besede bolj gladko. Tudi če postavljate vprašanje o nečem, kar vas bega, se prepričajte, da ga vprašate samozavestno.

Včasih je lahko zastrašujoče izpostaviti se in spregovoriti. Vendar je bolje, da uporabite svoje besede, namesto da se zmedete in pozneje obžalujete.

4. Opazujte kako to delajo drugi

Če iščete navdihujoče primere artikulacije, imate na izbiro veliko možnosti. Lahko berete knjige, ki vam bodo pomagale pri učenju pravilne slovnice. Lahko pa poslušate poddaje in poslušate govorne vzorce gostiteljev. Poskusite razmišljati o tem, kako ustvarjajo svoje stavke.

Če iščete pomoč pri spretnostih govorice telesa in želite videti, kako to počnejo javne osebnosti, poskusite gledati TEDTalks. Če si vzamete čas, da se ustavite in preučite primere, vam pomaga vedeti, kaj želite doseči.

5. Bodite pozorni na svojo hitrost

Govorjenje ne bi smelo biti tekmovanje. Ko brez razloga hitite z besedami, ste bolj nagnjeni k napakam. Kljub temu ne želite govoriti prepočasi in izgubiti pozornost poslušalcev.

Poskusite ugotoviti, kdaj je pomembno govoriti hitreje in kdaj počasneje. Hitrejše govorjenje lahko pokaže strast in navdušenje, medtem ko je počasnejše govorjenje pogosto premišljeno in resno. Začnite se zavestno truditi za ustrezno hitrost govora in ne pozabite na svoj tempo.

Oseba, ki vas podpira, vam lahko pomaga, ko se trudite postati bolj zgovorni. Na primer, trener BetterUp vas lahko spomni, da bo vaše poklicno in osebno življenje napolnjeno z jasnimi in jedrnatimi pogovori, če postanete zgovoren govornik. Lahko vam pomaga ostati na pravi poti in resnično vpliva na vašo osebno rast.