Strah pred javnim nastopanjem: kako ga premagati?

Strah pred javnim nastopanjem je pogosta oblika tesnobe. Lahko sega od rahle živčnosti do paralizirajočega strahu in panike. Mnogi ljudje s tem strahom se situacijam javnega nastopanja popolnoma izogibajo ali pa jih trpijo s tresočimi se rokami in tresočim glasom. Toda s pripravo in vztrajnostjo lahko strah premagate.

Ti koraki lahko pomagajo:

Spoznajte svojo temo. Bolje kot razumete, o čem govorite – in bolj ko vas zanima tema – manjša je verjetnost, da boste naredili napako ali zašli s tira. In če se izgubite, si boste lahko hitro opomogli. Vzemite si nekaj časa, da razmislite, katera vprašanja bi občinstvo lahko postavilo, in pripravite svoje odgovore.

Organizirajte se. Vnaprej natančno načrtujte informacije, ki jih želite predstaviti, vključno z vsemi rekviziti, avdio ali vizualnimi pripomočki. Bolj ko boste organizirani, manj boste nervozni. Uporabite oris na majhni kartici, da ostanete na pravi poti. Če je mogoče, obiščite kraj, kjer boste govorili, in pred predstavitvijo preglejte razpoložljivo opremo.

Vadite in nato še malo vadite. Večkrat vadite celotno predstavitev. Naredite to za nekatere ljudi, ki vam ustrezajo, in prosite za povratne informacije. Morda bo koristno tudi vaditi z nekaj ljudmi, ki jih manj poznate. Razmislite o tem, da posnamete video svoje predstavitve, da si ga boste lahko ogledali in videli možnosti za izboljšave.

Izzovite posebne skrbi. Ko se nečesa bojite, lahko precenite verjetnost, da se bodo zgodile slabe stvari. Naštejte svoje posebne skrbi. Nato jih neposredno izzovite tako, da identificirate verjetne in alternativne izide ter morebitne objektivne dokaze, ki podpirajo vsako skrb ali verjetnost, da se bodo zgodili vaši strahovi.

Vizualizirajte svoj uspeh. Predstavljajte si, da bo vaša predstavitev uspela. Pozitivne misli lahko pomagajo zmanjšati vašo negativnost glede vaše družbene uspešnosti in razbremeniti nekaj tesnobe.

Globoko vdihnite. To je lahko zelo pomirjujoče. Dva ali več globoko, počasi vdihnite, preden stopite na oder in med govorom.

Osredotočite se na svoj material, ne na občinstvo. Ljudje so v glavnem pozorni na nove informacije – ne na to, kako so predstavljene. Morda ne bodo opazili vaše nervoze. Če člani občinstva opazijo, da ste nervozni, bodo morda navijali za vas in želeli, da bo vaša predstavitev uspešna.

Ne bojte se trenutka tišine. Če izgubite občutek, kaj govorite, ali se začnete počutiti nervozni in se vaš um izprazni, se vam morda zdi, kot da ste molčali celo večnost. V resnici je to verjetno le nekaj sekund. Tudi če je daljši, je verjetno, da vaše občinstvo ne bo motilo premora, da razmisli o tem, kar ste povedali. Samo nekajkrat počasi in globoko vdihnite.

Prepoznajte svoj uspeh. Po govoru ali predstavitvi se potrepljajte po rami. Morda ni bilo popolno, a verjetno ste veliko bolj kritični do sebe kot vaše občinstvo. Preverite, ali se je katera od vaših posebnih skrbi dejansko pojavila. Vsi delajo napake. Na morebitne napake, ki ste jih storili, glejte kot na priložnost, da izboljšate svoje sposobnosti.

Pridobite podporo. Pridružite se skupini, ki nudi podporo ljudem, ki imajo težave z javnim nastopanjem. Eden učinkovitih virov je Toastmasters, neprofitna organizacija z lokalnimi podružnicami, ki se osredotoča na usposabljanje ljudi v govornih in vodstvenih veščinah.

Če strahu ne morete premagati samo s prakso, razmislite o tem, da poiščete strokovno pomoč. Kognitivno vedenjska terapija je pristop, ki temelji na spretnostih in je lahko uspešno zdravljenje za zmanjšanje strahu pred javnim nastopanjem.

Kot drugo možnost vam lahko zdravnik predpiše pomirjevalno zdravilo, ki ga vzamete pred javnim nastopom. Če vam zdravnik predpiše zdravilo, ga poskusite pred nastopom, da vidite, kako vpliva na vas.

Živčnost ali tesnoba v določenih situacijah je nekaj normalnega in javno nastopanje ni izjema. Drugi primeri, poznani kot anksioznost glede uspešnosti, vključujejo tremo, anksioznost pri izpitih in pisateljsko blokado. Toda ljudje s hudo anksioznostjo zaradi uspešnosti, ki vključuje znatno anksioznost v drugih družbenih situacijah, imajo lahko socialno anksiozno motnjo (imenovano tudi socialna fobija). Socialna anksiozna motnja lahko zahteva kognitivno vedenjsko terapijo, zdravila ali kombinacijo obojega.