6 nasvetov za učinkovite komunikacijske veščine za introvertirane

Če ste introvertirani, imate verjetno raje manj spodbudne pogoje in dejavnosti. Medtem ko se vaši ekstrovertirani kolegi počutijo polne energije v okolju, polnem ljudi, se introvertirani počutijo utrujene in potrebujejo odsotnost stimulacije, da bi se ponovno napolnili z energijo.

V bistvu introvertirani čutijo manj potrebe po socialni interakciji in več časa za samoto. Ne, da se bojite socialne interakcije; le reagirate drugače na to v primerjavi z ekstrovertiranimi. Zaradi tega ohranjate le nekaj, a tesnih odnosov.

Fiziološko gledano možgani introvertiranih oseb kažejo visoko kortikalno vzburjenje; obdelujete več senzoričnih informacij, zato ste zelo dojemljivi in ​​občutljivi za podrobnosti. Zato introvertirani gledajo na izjemno spodbudne scenarije kot na preobremenjenost z informacijami. Prav tako imate več sive snovi v prefrontalnem korteksu ali delu možganov, ki se ukvarja z abstraktnim mišljenjem in odločanjem.

Molk in sramežljivost nista edini lastnosti, ki opredeljujeta introvertirane osebe; pri introvertiranosti gre bolj za pristop do ljudi in nalog.

Introvert na delovnem mestu

Sistematičnost, logičnost, analitičnost in previdnost so le nekatere od lastnosti introverta. Toda kako se ti uporabljajo na delovnem mestu?

  • Ste samozadosten začetnik: vaša prednost do samote odraža vaš stil dela, pri čemer se odločite zanašati na svoje sposobnosti, ko začnete in dokončate naloge. Tudi introvertirani bi raje najprej rešili težavo, preden bi prosili za pomoč.
  • Radovednost zaradi natančnosti in kakovosti: Vaša radovednost sovpada z vašo potrebo po kakovosti in natančnem izpisu. Postavite toliko vprašanj, kot je potrebno, da zagotovite, da popolnoma razumete svoje naloge in jih pravilno opravljate.
  • Vaša refleksivnost vam omogoča, da prevzemate preračunana tveganja: introvertirani sprejemajo in obdelujejo informacije z opazovanjem in introspekcijo. To vam omogoča, da vidite morebitne ovire in poiščete rešitve, preden se odzovete, tudi če to zahteva dodaten čas.
  • Vidi in sliši podrobnosti, ki presegajo tisto, kar je opazno: Druga prednost refleksivnosti je pozornost na verbalne in neverbalne znake, ki jih uporablja kot spremenljivke za razumevanje situacije. Introvert vidi in sliši podrobnosti, ki niso očitne in jih drugi morda spregledajo, zaradi česar ste učinkovit družboslovec.
  • Nagrade ali pohvale so hvaležne, vendar vas ne motivirajo: Introvertirani ljudje so morali razviti mehanizme obvladovanja, da bi uspevali v delovni sili, ki spodbuja in odobrava ekstravertnost. Eden od teh je ohranjanje motivacije na svoj način, redko potrebovanje pomiritve ali nagrad od drugih, ki jih pogosto dajejo svojim ekstrovertiranim kolegom.

Seveda lahko nekatere slabosti vrnejo vase na delovno mesto in ovirajo vaše možnosti za napredovanje v karieri.

  • Nagnjeni ste k pretiranemu analiziranju, morda zaradi strahu pred napako.
  • Potreba po preverjanju lahko izpade kot nezaupanje.
  • Počasni ste pri odločanju in odobritvah.
  • Nagnjeni ste k mikroupravljanju ali ste pretirano kritični do svojih sodelavcev.
  • Morda se vam ne obeta pristop sodelovanja, ki ga imajo mnogi delodajalci, kar vam lahko prepreči navezovanje poklicnih povezav, izkoriščanje priložnosti za rast ali izmenjavo idej.
  • Morda ste odporni na komunikacijo iz oči v oči in se preveč zanašate na manj osebne interakcije, tudi če te morda niso idealne za določeno situacijo.

6 nasvetov za izboljšanje vaših komunikacijskih sposobnosti

Seveda sestanki niso edina priložnost, da introvertirani spregovorijo na delovnem mestu. Pomagalo bi narediti korake k razvoju učinkovitih komunikacijskih veščin na splošno.

1. Bodite pozorni na okolje

Pogovarjajte se na razmeroma tihih mestih. Hrupno okolje bo prisililo vas in vašega kolega, da govorite glasneje, kar bo oviralo vaše premišljene in razmišljujoče pogovore. Prepričajte se, da so tudi dejavniki, kot sta svetlost ali temperatura lokacije, nekaj, kar vam ustreza, da vaše razmišljanje ne bo oslabljeno.

2. Pokažite zanimanje

Na začetku pogovora sogovorniku zastavite odprta vprašanja o tem, kar ga zanima. Na podlagi njegovega odgovora izberite podatek in ga prosite, naj ga razloži, da bo pogovor potekal. Postavljanje vprašanj je preprost način, da introvertirani ljudje aktivno sodelujejo, ne da bi bili preveč zgovorni.

3. Kupite si čas in uredite svoje misli

Kot že omenjeno, introvertirani ljudje niso vedno dobri pri razmišljanju na nogah. Morda boste kdaj želeli biti premišljeni in jedrnati, zato si vzemite čas za premislek in pripravo pravih besed. Lahko »kupite čas« tako, da ste odprti glede tega. Recite nekaj takega: “Pustite mi trenutek, da razmislim o tem.” Pridobite socialno dovoljenje za organiziranje svojih misli.

4. Razvijte aktivno poslušanje

Obstajata dva načina poslušanja: pasivno in aktivno. Če želite izboljšati svoje komunikacijske sposobnosti kot introvert, morate slednje razviti. Aktivno poslušanje pomeni razumevanje in odzivanje na to, kar govori govornik, kar vam omogoča, da se z njim bolj ukvarjate in se zavedate njegovih potreb.

5. Verjemite, kar govorite

Učinkovit komunikator močno verjame v svoje besede in vrednost, ki jo zagotavljajo. Kot introvert se vam lahko zdi, da vaše ideje niso dobre ali da se lahko soočijo z nasprotovanjem. Tesnoba, ki jo to povzroča, vas prisili, da ste tiho. Vendar, če ne zaupate vrednosti, ki jo prinašate, ne bo nihče drug. Verjemite, da vam lahko vaša ideja pomaga in celo prinese uspeh.