Načini za dramatično izboljšanje vaše ustvarjalnosti

Creativity is like a muscle. It must be stretched, challenged, and occasionally pushed past its comfort zone. Now it’s time to stretch your creative muscles again.

Here are nine ways you can dramatically improve your creativity.

1. Učite se s sodelovanjem

Radovednost vas bo pripeljala do ustvarjalnosti. Sodelovanje z drugimi in učenje od njih je morda ravno tisto, kar potrebujete, da spodbudite svojo ustvarjalnost.

2. Naredite nekaj, kar imate radi

Obtičali za ideje? Niste prepričani, kaj storiti? Vaše življenje potrebuje nekaj ravnovesja, da zagotovite, da vaša ustvarjalnost ne trpi. Ljubezen in ustvarjalnost se prepletata. Hobi, kot je igranje inštrumenta, tek ali zbiranje spominkov, vam lahko pomaga pri sprostitvi in boju proti stresu, hkrati pa spodbudi vašo ustvarjalnost.

3. Poiščite navdih v drugih panogah

Vaša naslednja ideja ne bo nastala iz kopiranja tega, kar je že naredil konkurent. Zato poiščite inovacije v različnih panogah in nišah. Raziščite, katera podjetja prevladujejo. Katerim podjetjem ste najbolj zvesti? Zakaj? Navdih iz drugih panog je odličen način za spodbujanje lastne ustvarjalnosti.

4. Odklopite (ali preprosto ne storite ničesar)

Včasih se bodo vaše najboljše ideje pojavile, ko si ne boste razbijali možganov in poskušali pripraviti naslednjo odlično idejo. Lahko je med spanjem. Morda boste dobili odlično idejo, medtem ko vam misli tavajo pod tušem. Če vam manjka kreativnosti, se odklopite. Sprostite se. In pustite svojim možganom narediti svoje čarovnije.

5. Sprehodite se

Raziskave so pokazale, da hoja izboljšuje kreativno razmišljanje. Generalni direktor Facebooka Mark Zuckerberg in izvršni direktor LinkedIn Jeff Weiner ter številni drugi poslovni voditelji in podjetniki se redno srečujejo.

6. Nastavite pravo razpoloženje

Pomanjkanje idej ali nezmožnost reševanja problema je lahko zelo frustrirajuće. Če ne cenite popolne tišine, je lahko glasba tista, ki bo vašemu razpoloženju in vaši ustvarjalnosti spodbudila.

7. Uporabite tehniko šestih klobukov razmišljanja

Včasih morate začeti znova. Pozabite na vse in začnite novo s praznim listom – razčlenite ga s šestimi različnimi barvnimi “razmišljujočimi klobuki”. Uporaba tega postopka vam lahko pomaga pogledati na stvari na drugačen način. Omogoča vam, da gledate na stvari na način »samo dejstva« (beli klobuk); kje bi lahko šlo narobe (črni klobuk); ter možnosti, alternative in nove ideje (zeleni klobuk), na primer. Če na problem gledate z več edinstvenih zornih kotov, je morda ravno tisto, kar potrebujete za rešitev.

8.Vprašajte za nasvet ali povratne informacije

Včasih ste preblizu težave, da bi sami našli ustvarjalno rešitev. Prošnja za pomoč ni znak šibkosti. Prosite za pomoč in nasvet prijateljev, vrstnikov in ljudi iz vaše osebne mreže, ki jim zaupate in jih spoštujete. Vsaka oseba ima edinstven nabor spretnosti, izkušenj in znanja. Sveža zunanja perspektiva, tri ali pet, je morda ravno tisto, kar potrebujete.

9. Izberite grozno idejo

Katera je najbolj neuporabna ideja, ki si jo lahko zamislite? Naredite seznam najslabših idej, ki si jih lahko zamislite. Zdaj pravi izziv, da razširite svojo ustvarjalnost: katere so najboljše lastnosti teh groznih idej. Morda bo pogled na te grozne ideje sprožil nekaj kreativnega, kar lahko prenesete v svojo odlično idejo.