Štiri koraki, ki vam bodo pomagala najti svojo popolno nišo

Izbira niše se lahko zdi kot nova blogerka neverjetno zastrašujoča – kako sploh blogerji najdejo svojo nišo? Morda veste, da želite začeti blog, vendar nimate pojma, o čem bi pisali. Ali pa imate idejo, vendar niste prepričani, kako jo potrditi.

Kaj sploh je niša?

Skratka, niša je kategorija, ki jo izberete za svoj blog.

To je res tako preprosto.

Ko ljudje rečejo niša nižja, mislijo izbrati bolj specifično nišo. Splošna niša je široka kategorija tem, medtem ko je ozka niša bolj specifična tema.

Na primer, zdravje je niša. Fitnes je bolj specifična niša, dvigovanje uteži pa še bolj specifična niša.

Da pa bo zelo preprosto, je vaša niša tema, o kateri boste pisali na svojem blogu.

Kako naj pridem do niše?

Če že imate idejo o tem, o čem želite pisati, lahko ta razdelek preskočite in se spustite na vprašanja o preverjanju vaše niše.

Če nimate pojma, kje začeti s idejo niše, kot sem bil jaz, je ta razdelek za vas!

1. korak: Kakšni so vaši interesi?

Kaj so tvoji hobiji? Kakšen je vaš življenjski slog?

Ljudje preskočijo kritično razmišljanje o življenju, ki ga že živijo, kot o možnem viru tem, ker mislijo, da je dolgočasno. Ampak ne preskočite tega! Kar se vam zdi zelo običajno, je lahko v resnici ogromen vir vsebine.

Ni vam treba služiti množicam. Iskanje niše je točno to … najti SVOJ majhen kotiček
na internetu, kjer lahko odprete trgovino in začnete podjetje.

Pravim, da ne zanemarjajte stvari, ki se vam morda zdijo ne-tema. Pomislite, kdaj ste iskali recept v Googlu ali pomikali po Instagramu ali Pinterestu za vsebino, povezano s svojim hobijem. Te stvari počnejo tudi drugi ljudje …

Zato zapišite vse te stvari.

2. korak: Vaša zgodba

Ne glede na to, v kateri življenjski fazi ste, lahko v veliki meri zagotovim, da poskušate nekaj doseči.
Morda izgubljate težo. Morda poskušate dvigniti svojo kreditno oceno ali se osvoboditi dolgov. Ali pa ste morda v procesu opremljanja in dekoriranja svoje prve hiše.

Imeti otroka, preiti otroka v srednjo ali srednjo šolo, prestopiti se s fakultete in se zaposliti? Ali se prvič selite iz hiše svojih staršev? Zdravljenje po ločitvi, iskanje svojega utora, izgradnja odnosov …

Karkoli se trenutno dogaja v vašem življenju, je ena pomembna stvar resnična: niste edina oseba, ki se ji to dogaja.

Obstajajo blogi o zdravljenju po raku. Obstajajo blogi za učenje odraslih. Če pogledate dovolj natančno, obstajajo blogi za skoraj vsako življenjsko obdobje, v katerem bi lahko bili. Vse to so tudi niše.

3. korak: Vaš glas in spretnosti

To je eno področje, za katerega menim, da je pogosto spregledano, vendar lahko povzroči ali poškoduje vašo vsebino.

Si smešen? Empatična? Šef? Kakšen je tvoj pisateljski glas?

Nekateri slogi so bolj primerni za nekatere niše v primerjavi z drugimi. Prav tako se lahko nekateri vaši talenti dobro prevedejo v nišo, o kateri drugače ne bi razmišljali.

Če ste ljubitelj estetskih detajlov in naredite, da je vse videti ravno prav, potem je bolj vizualna niša, kot je moda ali lepota ali okrasitev doma, bolj na vaši poti kot na primer nekdo, ki še nikoli v življenju ni uporabljal Instagrama in zna ne razumem, zakaj je priljubljen.

Ali pa če ste takšna oseba, ki se boji vrnitve v službo po porodniškem dopustu in bi naredila vse, da bi ostala doma s svojimi otroki (na primer, da bi začela blog!), se rada pogovarjate in vzgajate otroke, potem začnite mami blog bi lahko bila odlična ideja za vas, medtem ko bi nekdo, ki potrebuje kariero ločeno od svoje družine, da bi ohranil občutek identitete, bil zaradi tega zelo razočaran.

4. korak: Začnite vleči ideje!

Zdaj je čas, da pregledate svoj seznam možganov in začnete poudarjati stvari, za katere mislite, da bi lahko delovale kot niša. Prav tako je pravi čas, da razmislite o tem, ali lahko združite ideje ali vzamete eno in jo zmanjšate.
Ko boste izpostavili nekaj idej, je čas, da o vsaki kritično razmislite.