Kako postati boljši vodja na delovnem mestu?

Močne vodstvene sposobnosti niso rezervirane za direktorje in lastnike podjetij. Vsakdo, ki vodi projekte ali dela v skupini, ima lahko koristi od sprejemanja in izboljšanja svojih vodstvenih sposobnosti.

Raziskave kažejo, da so pozitivni, navdihujoči in opolnomočeni vodje bolj cenjeni s strani članov ekipe in imajo uspešnejše ekipe. Preberite ta blog, če želite izvedeti, kako postati boljši vodja in implementirati strategije vodenja v vsakdanjem življenju.

6 nasvetov, kako postati boljši vodja

Če vas zanima izgradnja boljših odnosov s svojo ekipo in spodbujanje produktivnejšega delovnega okolja, je tukaj šest nasvetov, kako postati boljši vodja.

1. Razumejte svoj slog vodenja

Biti močan vodja vključuje razumevanje vašega edinstvenega sloga vodenja. Obstaja veliko stilov vodenja in kombinacij lastnosti, ki omogočajo učinkovitega vodjo. Nekateri voditelji na primer želijo biti znani kot vizionarji ali trenerji, drugi pa imajo birokratski pristop.

Upoštevajte svoje prednosti, slabosti in možnosti za izboljšave. Obstaja veliko vodstvenih kvizov in ocen, ki bodo preizkusili vaše prednosti in vam dali predstavo o različnih vrstah voditeljev, ki obstajajo.

Ko ugotovite, kakšen vodja želite biti in področja, ki jih želite izboljšati, lahko nadaljujete, da postanete boljši vodja.

2. Vadite poslušanje in jasno komunikacijo

Dobri vodje jasno komunicirajo s svojimi ekipami tako v posameznih okoljih kot v velikih skupinah. V okolju ena na ena imajo vodje priložnost, da gradijo odnose s svojimi člani ekipe in ohranjajo odprte komunikacijske linije. Izrazite skrb za vsakega člana skupine in poskrbite, da bodo vsi vedeli, da ste pripravljeni prisluhniti njihovim potrebam.

Toda biti dober poslušalec in komunikator ne pomeni le pozornosti svoji ekipi. Pomeni tudi, da se naučite priznati, če se motite ali ko ne poznate odgovora. Vaši kolegi vas bodo bolj spoštovali, ko boste priznali, da nimate vseh odgovorov – in lahko daste pozitiven zgled tako, da svoji ekipi sporočite, da boste opravili raziskavo in našli rešitev.

3. Delujte kot mentor

Ne nastopajte le kot vodja – bodite tudi mentor in vzornik. Veliki vodje ponazarjajo vedenje, za katerega želijo, da ga sprejmejo njihovi zaposleni.

Pokažite lastnosti, zaradi katerih bo vaša ekipa boljša, kot so pozitivnost, odgovornost in poštenost. Posledično vas bo vaša ekipa občudovala in poskušala posnemati vaše vedenje.

Toda mentorstvo ne pomeni le pridobivanja ekipe, da odraža vaše vedenje. Mentorji se srečajo neposredno s člani svoje ekipe, da jim dajo povratne informacije, razpravljajo o tem, kaj bi lahko izboljšali in jim pomagajo narediti naslednji korak v svoji karieri.

4. Spodbujajte in nagrajujte ustvarjalnost

Najboljši vodje spodbujajo člane ekipe k izražanju ustvarjalnosti pri reševanju problemov. Ko bodo zaposleni imeli priložnost – in spodbudo – za reševanje težkih nalog z ustvarjalnostjo, bodo cveteli.

Ustvarite skupinske vaje, kjer ekipe sodelujejo pri reševanju težave, ki jo predstavite, in omogočite zaposlenim, da se spopadejo z izzivi zunaj nadzorovanega okolja. Potrudite se, da nagradite zaposlene za njihovo nenavadno razmišljanje s priznanjem in drugimi spodbudami.

5. Omogočite svoji ekipi, da gre nad in čez

Vaša skupina bi se morala počutiti pooblaščeno, da prevzame vodenje projektov, govori med sestanki in na splošno sodeluje. Niste le njihov vodja ali menedžer – vi ste navdih, ki ga potrebujejo, da se počutijo kot član ekipe.

Vendar ni vedno lahko biti “navdih“. Ohranite pozitiven odnos, prisluhnite idejam svojih zaposlenih v okolju ena na ena, ko so morda nervozni, in pokažite, kako strastni ste do projektov in ciljev. Ko naredite te tri stvari, boste kmalu videli, da vaša skupina izstopa.

6. Sprejmite neuspeh

Dejstvo je, da bo včasih vaša skupina propadla. Preveč menedžerjev začetnikov meni, da neuspeh ni možnost – vendar je. Če takšnega neuspeha ne sprejmete, boste morda predolgo vztrajali pri projektu ali porabili preveč denarja za popravljanje in prikrivanje napak.

Ko ste pripravljeni priznati napake in sprejeti neuspešne ideje, boste morda našli novo rešitev ali izumili način, kako preprečiti takšne težave v prihodnosti.