Lastnosti podjetnika: 12 bistvenih lastnosti uspešnih poslovnežev

Obstaja veliko razlogov, zakaj ljudje začnejo svoje podjetje. Nekateri začnejo z odlično idejo, ki jo želijo razvijati, drugi sanjajo, da bi pobegnili iz dnevne službe, da bi sledili strasti, nekateri pa želijo le biti naslednji Alan Sugar.

Ne glede na vašo motivacijo za ustanovitev lastnega podjetja, boste verjetno imeli nekaj skupnih značilnosti s kolegi podjetniki.

Ste pripravljeni postati naslednja velika stvar v poslu? Tukaj je kombinacija ustvarjalnega razmišljanja in jeklene odločnosti, za katero menimo, da si na skrivaj delijo vsi podjetniki.

Strasten

Pravijo, da če delaš nekaj, kar ljubiš, ne boš delal niti dneva v življenju. Ker ljudje, ki delajo nekaj, kar so strastni, o tem ne razmišljajo kot o delu. Obožujejo, živijo in dihajo. Ne moti jih, da si vložijo dodatne ure ali delajo ob koncu tedna. Verjamejo v svoj posel in naredili bodo vse, da bo uspešen.

Kreativno

Če se vam porodi sijajna poslovna ideja, se že dotikate svoje ustvarjalnosti. Ustvarjalnost je ključna veščina za vse, od razvoja izdelkov in reševanja problemov do trženja in upravljanja vašega časa. Ustvarjalnost dodaja individualnost in vrednost vašemu podjetju, saj prinaša vašo edinstveno perspektivo.

Proaktiven

Ko vodite svoje podjetje, komaj čakate, da vam nekdo drug pove, kaj morate storiti. Pomembno je, da uporabite svojo pobudo in zavzamete proaktiven pristop k delu. Podjetniki so samozačetniki, ki gredo ven in poskrbijo za stvari, namesto da čakajo na delo in priložnosti, da jim pridejo.Pridna
Voditi lastno podjetje pomeni nositi veliko klobukov. Pogosto ste izvršni direktor, vodja trženja, računovodja, čistilec in glavni izdelovalec čaja. Zato je močna delovna etika bistvenega pomena, če se boste svojega seznama opravil lotili z energijo in dobrim humorjem. In ko imate osebje, s katerim si lahko delite obremenitev, je trdo delo odličen zgled in spodbuja druge, da storijo enako.

Strateški

Biti strateški je zanesljiv način za povečanje možnosti za uspeh. Imeti strategijo pomeni vedeti, kaj želite doseči, in korake, ki jih boste naredili, da pridete do tega. Pomaga vam, da se osredotočite na prednostne naloge, ki vodijo vaše podjetje naprej, in odpravite vse, kar ne.

Disciplinirano

Ko ste navajeni delati za nekoga drugega, je svoboda samozaposlitve lahko hkrati osvobajajoča in zastrašujoča. Ker so pred vami dnevi, tedni in meseci, je samodisciplina nujna, če želite biti produktivni in doseči svoje cilje. Samodisciplina pomeni, da se pokleknete in naredite vse, kar potrebuje vaše podjetje za uspeh, ne le tiste dele, v katerih uživate.

Odločno

Uspešni podjetniki sprejemajo odločitve hitro in samozavestno. Niso nepremišljeni. Vendar razumejo vrednost izbire in ji slediti. Osredotočeni so na dejanja in rezultate, ne pa na neskončno razmišljanje. Na podlagi razpoložljivih informacij sprejemajo premišljene odločitve. In če naredijo napako, se odločijo, kako jo popraviti.

Finančno ozaveščeni

Denar je življenjska kri vašega podjetja. Za uspeh ne potrebujete diplome iz računovodstva. Vendar morate razumeti pomen finančnega načrtovanja. Načrtovanje proračuna in upravljanje denarnega toka vašega podjetja vam bosta pomagala do uspeha. Lastniki podjetij, ki samo upajo na najboljše, se pogosto zgodijo najslabše … Oglejte si našo objavo v spletnem dnevniku o proračunih, denarnem toku in cenah.

Odločen

Na poti boste doživeli udarce. Toda vaša odločenost, da boste uspeli, vas bo pognala naprej proti vašim ciljem, tudi ko bo postalo težko. Najuspešnejši lastniki podjetij se učijo iz svojih napak. Preoblikovanje neuspeha kot priložnosti je eden od načinov, kako se podjetniki vrnejo nazaj … pogosto večji in boljši kot prej. So odporni in vedo, da je najhitrejši način za neuspeh obupati. Torej ne!

Vedno se uči

Uspešni podjetniki se vedno učijo in nikoli ne domnevajo, da imajo vse odgovore. Vedo, da se bo vlaganje v znanje izplačalo dividende. Neformalno mreženje, usposabljanje in konference jim pomagajo ostati v prednosti. Veliki vodje imenujejo usposobljeno osebje, ki ga vsak dan poslušajo in se od njega učijo.

Osredotočenost na stranke

Vaše stranke so srce vsega, kar počnete. Ali pa bi morali biti! Brez strank, ki bi kupovale vaše izdelke ali storitve, nimate posla. Izkušeni poslovni vodje vedo, da je izpolnjevanje in preseganje pričakovanj strank njihova hitra pot do poslovnega uspeha. Osredotočajo se na izboljšanje izdelkov in procesov, da se stranke vračajo.

Samozavesten … v času

Vsi si lahko predstavljamo samozavestnega podjetnika, ki z dvignjeno glavo namerno koraka skozi življenje. In čeprav to velja za nekatere lastnike podjetij, ni za vse. Morda delate prve poskusne korake v samozaposlitev in niste v resnici prepričani, kaj počnete. Slišanje, da so uspešni podjetniki ‘samozavestni’, v tej fazi ni zelo koristno. Zato ne skrbite, če se trenutno ne počutite samozavestno. Izkoristite zgoraj opisane lastnosti in sledilo vam bo samozavest.