Je prodaja vaših ročno izdelanih predmetov hobi ali posel?

Pogosto ročno izdelana podjetja ljubeče negujemo ob strani (leta), medtem ko še naprej delamo za nekoga drugega in dobivamo stabilno plačo. Vendar se zavedajte, da je točka, ko vaš “hobi” postane posel – vsaj kar zadeva IRS.

Samo zato, ker trenutno prodajate ročno izdelane predmete, ne pomeni samodejno, da imate podjetje. V resnici se vse strdi na eno preprosto stvar (z vidika davčne uprave) – vaš namen, da bi s prodajo svojih ročno izdelanih predmetov ustvarili dobiček!

Pletenje, kvačkanje, barvanje preje, predenje preje, prešivanje, šivanje, izdelovanje nakita, oblikovanje pletenih ali kvačkanih vzorcev, pihanje stekla, catering, peka piškotov (in seznam se nadaljuje in se nadaljuje) štejejo za »hobi« IRS in ni dobičkonosen in z dobrim razlogom – IRS meni, da hobi ni donosen, ker:

  • To je nekaj, kar počnete, da se sprostite
  • Izdelujete stvari, ki so vam všeč
  • Večino svojih gotovih predmetov podarite kot darila ali jih morda podarite v dobrodelne namene
  • Imate le občasno prodajo
  • Morda prodate svoje končne izdelke za stroške materiala PLUS nekaj dolarjev zase

Čeprav IRS meni, da hobi ni donosen, se od vas še vedno pričakuje, da boste denar, ki ga zaslužite s to občasno prodajo, prijavili v osebni davčni obračun (obrazec 1040) ob koncu leta.

Po drugi strani pa lahko odštejete tudi stroške za hobije – AMPAK le do zneska, ki ga zahtevate pri prodaji IN morate svoje odbitke navesti v davčni napovedi. Kot hiter primer:

Recimo, da ste prodali ročno izdelane predmete v vrednosti 1.000,00 $ in porabili 1.500,00 $ za materiale, zaloge in honorarje. Kot hobi – lahko odbijete SAMO 1.000,00 $ (ker je to znesek, ki ga lahko zahtevate pri prodaji) in morate svoje odbitke razčleniti s pomočjo razporeda A, ko vložite davčno napoved.

Toda takoj, ko odprete trgovino Etsy, Facebook, Ravelry itd. in pričakujete, da bodo drugi plačali pošteno tržno vrednost za vaše končne predmete, vas davčna uprava šteje za ročno izdelano podjetje – ker nameravate potem ustvariti dobiček na artiklih, ki jih prodajate.

In takrat se VSE spremeni in morate pospešiti svojo igro.

Za večino od nas bo to pomenilo, da bomo poleg vložitve našega rednega obrazca 1040 ob koncu leta dodali še en obrazec, imenovan razpored C – dobiček ali izguba iz poslovanja, kjer lahko zakonito odštejemo druge stroške, ki so vključeni. z vodenjem podjetja, kot so stroški vzorcev, ki jih kupimo, stroški gostovanja spletnega mesta, pristojbine, ki jih zaračunava PayPal, Etsy, Ravelry itd., stroški sejemskih stojnic, poslovne licence itd. Če se torej vrnemo na naš hiter primer – zelo verjetno je, da lahko odštejete celotnih 1500,00 $, ki ste jih porabili. VENDAR moraš biti res dober pri sledenju prihodkov in odhodkov – in to pomeni knjigovodstvo!