Kaj je Blockchain?

Blockchain je inovativna tehnologija baz podatkov, ki je v središču skoraj vseh kriptovalut. Z distribucijo identičnih kopij baze podatkov po celotnem omrežju blockchain zelo oteži vdiranje ali goljufanje sistema. Medtem ko je kriptovaluta trenutno najbolj priljubljena uporaba za blockchain, tehnologija ponuja potencial za zelo širok nabor aplikacij.

V svojem jedru je blockchain porazdeljena digitalna knjiga, ki shranjuje podatke katere koli vrste. Blockchain lahko beleži informacije o transakcijah s kriptovalutami, lastništvu NFT ali pametnih pogodbah DeFi.

Medtem ko lahko vsaka običajna baza podatkov shrani tovrstne informacije, je blockchain edinstven po tem, da je popolnoma decentraliziran. Namesto da bi jih na enem mestu vzdrževal centraliziran skrbnik – pomislite na Excelovo preglednico ali bazo podatkov – se veliko identičnih kopij baze podatkov blockchain hrani na več računalnikih, razporejenih po omrežju. Ti posamezni računalniki se imenujejo vozlišča.

Kako deluje Blockchain?

Ime blockchain ni naključno: digitalna knjiga je pogosto opisana kot “veriga”, ki je sestavljena iz posameznih “blokov” podatkov. Ko se v omrežje občasno dodajajo novi podatki, se ustvari nov »blok« in priložen »verigi«. To vključuje vsa vozlišča, ki posodabljajo svojo različico knjige blockchain, da je enaka.

Način, kako so ti novi bloki ustvarjeni, je ključnega pomena za to, zakaj blockchain velja za zelo varnega. Večina vozlišč mora preveriti in potrditi legitimnost novih podatkov, preden se lahko v knjigo doda nov blok. Za kriptovaluto lahko vključujejo zagotavljanje, da nove transakcije v bloku niso goljufive ali da kovanci niso bili porabljeni več kot enkrat. To se razlikuje od samostojne baze podatkov ali preglednice, kjer lahko ena oseba brez nadzora izvaja spremembe.

“Ko pride do soglasja, se blok doda v verigo in osnovne transakcije se zabeležijo v porazdeljeno knjigo,” pravi C. Neil Gray, partner na področju fintech prakse pri Duane Morris LLP. “Bloki so med seboj varno povezani in tvorijo varno digitalno verigo od začetka knjige do danes.”

Transakcije so običajno zavarovane s kriptografijo, kar pomeni, da morajo vozlišča rešiti zapletene matematične enačbe za obdelavo transakcije.

“Kot nagrada za njihova prizadevanja pri preverjanju sprememb v skupnih podatkih so vozlišča običajno nagrajena z novimi količinami domače valute verige blokov – na primer novim bitcoinom v verigi blokov bitcoin,” pravi Sarah Shtylman, svetovalka za fintech in blockchain pri Perkins Coie.

Obstajajo tako javni kot zasebni blockchaini. V javnem blockchainu lahko sodeluje vsak, kar pomeni, da lahko bere, piše ali revidira podatke v verigi blokov. Predvsem je zelo težko spremeniti transakcije, prijavljene v javni blockchain, saj noben organ ne nadzoruje vozlišč.

Zasebni blockchain medtem nadzoruje organizacija ali skupina. Samo ta lahko odloči, kdo je povabljen v sistem, poleg tega ima pooblastilo, da se vrne in spremeni blockchain. Ta zasebni postopek veriženja blokov je bolj podoben notranjemu sistemu za shranjevanje podatkov, le da je razpršen na več vozlišč za povečanje varnosti.